יוזמה ומימון של קרן מנוף במוסד לביטוח לאומי
בשיתוף המוסד לבטיחות וגהות
רקע
פרויקט זה מפעיל מודל לקידום הבטיחות והגהות במקומות עבודה בתמיכה ובשיתוף הקהילה בה הם נמצאים.
הנחת היסוד היא שבקהילה רוב מקומות עבודה עובדים אנשים השיכים לקהילה ,כמו כן חברי הקהילה ותושבים מסביב מגיעים לאזורי התעשייה ומשתמשים בשרותי העסקים השונים,מכאן הרצון לשמור ולקדם את בטיחותם של מקומות עבודה אלה.
המודל יוצא מתוך פרויקט בינלאומי גדול הנקרא" קהילה בטוחה". הפרויקט פועל בקהילות רבות בעולם ובנוי לפי סביבות וגילאים שונים.
מטרות
המודל מציע גישה למניעת תאונות והיפגעויות בקהילה על ידי יצירת תשתית בקהילה המקומית לתיעול יוזמות ופעולות שונות של קידום בטיחות , תוך בנית שותפויות ברמה מקומית..
פרויקט זה מנסה ליישם את מודל השותפות של הקהילה עם מקומות העבודה הקיימים בה. מטרתו העיקרית להוריד את מספר התאונות וההיפגעויות במקום העבודה.
שיטות
לאחר פיילוט מוצלח בערים אום אל פאחם ורעננה הוחלט על הרחבה לשמונה ערים נוספות. הערים שמשתתפות בשלב א הן : אשדוד, נתניה, כרמיאל ורמלה.
שלב ב' שהחל בימים אלו משתתפות הערים: קריית גת, מעלה אדומים, שפרעם ותמרה.
הפעם משולבות שתי ערים בהן נמצא פארק תעשייה.
לאחר המפגשים עם נציגי הערים , הקמת ועדת היגוי ובחירת מתאם מכול עיר, גובשה תוכנית המתאימה . לאור הפיילוט הוחלט לבצע את התוכנית רק במקומות עבודה קטנים עד 25 עובדים.
בכול הערים תעשיה זעירה גדולה ולא מטופלת ולכן נבנתה תוכנית הכוללת סקר סיכונים המיועד לעסקים קטנים,הדרכה לעובדים ולמנהלים ,קורס נאמני בטיחות לנציגי כל מקומות העבודה שמשתתפים בתוכנית, בדיקות שמיעה באמצעות נידת שמיעה ,וכמובן חלוקת חומר הסברה ומעקב אחר ביצוע ההמלצות שנתנו בסקר.
העיריות מטעמן התחייבו למעורבות ושותפות לכל אורך התוכנית. באחריותם היה בעיקר החלק השיווקי של התוכנית למקומות העבודה,תאומים , ועדות היגוי,אירוח ימי עיון ועוד.
תוצאות
בשתי הערים בפילוט הייתה הענות גדולה של מקומות העבודה לתוכנית. (70% ). בניתוח נתונים של מפגעי העבודה שזוהו בסקר הראשון לעומת סקר המעקב, עלה כי 55%( באום אל פאחם )ו 43%( ברעננה) מכלל המפגעים שופרו. תוצאות בדיקות השמיעה העלו צורך מידי בהדרכה בנושא אמצעי מיגון,בדיקות שמיעה קבועות והפניה לרופא תעסוקתי. קשר ישיר נוצר בין מקומות העבודה לעירייה ולמרפאה התעסוקתית של האזור.
בשלב הפעלת התוכנית בשמונה ערים ,בכול עיר השתתפו 70 מקומות עבודה קטנים
מאחר והפעילות בעיצומה תוצאות יהיו במהלך שנת 2015.
ייחודיות ותרומה לנושא
הפרויקט חדשני בארץ. לא ידועה פעילות דומה המשלבת את הקהילה המקומית במאמצים להגברת הבטיחות של מקומות העבודה הנמצאים בשטח שיפוטה.
הכרזתה של העיר על כך שמקומות העבודה בעיר הם חלק אינטגראלי של הקהילה כולה חשובה מאד ומהווה פריצת דרך.
|